Hierbij leggen wij u uit hoe u een document dat wij u toesturen digitaal kan ondertekenen via uw computer. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u ons via de normale kanalen benaderen.

Belangrijk: Heeft u toegang tot een scanner en kunt u derhalve het document fysiek ondertekenen? Dan vragen wij u om dat te doen in plaats van het document digitaal te ondertekenen. Heeft u geen toegang tot een scanner? Volgt u dan de stappen hieronder om uw digitale handtekening te zetten.

Stap 1

U zult van ons een e-mail ontvangen met de documenten die ondertekend en/of ingevuld dienen te worden. Download deze documenten naar uw computer.

Stap 2

Indien u nog geen computerprogramma heeft om documenten te ondertekenen, raden wij u het programma Adobe Acrobat Reader DC aan. U kunt dat via deze downloadlink verkrijgen. Heeft u een oudere versie dan Windows 10? Dan moet u deze downloadlink volgen en hier uw specificaties invullen.

Op deze pagina hoeft u geen enkel vakje aan te klikken. U klikt simpelweg op de gele knop met de tekst Acrobat Reader downloaden. Volg verder de instructies op de website.

Stap 3

Open Acrobat Reader DC en klik linksbovenin op de knop Bestand en daarna op Openen… Open middels deze weg de documenten die u dient te ondertekenen.

Stap 4

Enkele documenten zullen op de in te vullen plaatsen een blauwe balk laten zien, bijvoorbeeld zoals hieronder:

Als dit zo is, kunt u simpelweg in de blauwe balk klikken en de gewenste informatie invullen. Dan ziet het er bijvoorbeeld als volgt uit:

Als u geen blauwe balken ziet, ga dan verder naar stap 5.

Stap 5

In de balk bovenin het programma moet u op de knop klikken die hieronder blauw is gemaakt.

Als u wel blauwe balken zag, zou u alleen de knop genaamd Ondertekenen moeten zien. Ga in dat geval verder naar stap 6. In het geval dat er in uw document geen blauwe balken stonden, zou deze balk er als volgt uit moeten zien:

Zorg ervoor dat het meest linkse icoon is geselecteerd. Hiermee kunt u tekst toevoegen. Als u klikt op de locatie waar u de tekst wilt invullen, bijvoorbeeld de plaats of datum van ondertekening, dan zou u het volgende moeten zien:

Typ hier de juiste tekst. Mocht dit te klein of te groot zijn, dan kunt u de twee knoppen met de A gebruiken om de grootte aan te passen. U bevestigt de tekst door naast het tekstvak te klikken. Als u een fout heeft gemaakt, klikt u simpelweg op de tekst en dan kunt u het weer bewerken.

Stap 6

Nu willen wij een handtekening toevoegen. Hiervoor klikt u op de knop genaamd Ondertekenen. Uit het menu dat verschijnt, kiest u Handtekening toevoegen. U krijgt het volgende veld te zien:

U moet bovenin op Tekenen klikken. Nu plaatst u uw handtekening door de linkermuisknop ingedrukt te houden en uw handtekening te tekenen in het witte vlak. We snappen dat dit lastiger gaat dat op papier. Derhalve hoeft dit niet perfect te zijn, zolang het genoeg lijkt op uw handtekening zoals het op uw identiteitsbewijs staat. Als u het opnieuw wil proberen, kunt aan de rechterkant op de tekst Wissen klikken. Als u klaar bent, drukt u op de knop met de tekst Toepassen.

U kunt de handtekening op de juiste locatie zetten door daar te klikken. U kunt middels het bolletje in de hoek de grootte aanpassen, indien nodig. Het ingevulde veld ziet er dan als volgt uit.

Stap 7

Volg stappen 4 tot en met 6 voor alle velden waar u wordt verwacht te tekenen of iets moet invullen. Als u klaar bent, slaat u het document op door linksbovenin op de floppydisk te klikken of op Bestand en dan op Opslaan Als… U krijgt een scherm te zien dat er ongeveer als volgt uitziet:

Als u, in het veld dat hier zwart is gemaakt, de map ziet waar u het ondertekende document wilt opslaan, klikt u op die map. Zo niet, dan klikt u op Andere map kiezen… In beide gevallen kunt u op de reguliere wijze het document opslaan. Wij raden u aan om dit op een locatie op te slaan waar u het gemakkelijk kan terugvinden voor uw eigen administratie en om aan de bestandsnaam ook de tekst Ingevuld toe te voegen. Zo is het duidelijk voor u wat de lege en wat de ondertekende documenten zijn.

Stap 8

Volg de stappen hierboven voor alle documenten. U bent klaar! Het enige dat u nog moet doen, zijn de documenten naar ons terug te sturen. Doet u dit alstublieft middels een antwoord op de e-mail waarin wij u het document ook toe stuurden.

Mocht u enige vragen hebben, dan kunt u ons natuurlijk altijd e-mailen of bellen.